.NET ile Rol Atama ve Kullanıcı Yetkilendirme İşlemleri

Eyl 06, 2013
  1. Visual Studio'da yeni Web sitesi projesi açıldıktan sonra GenelKullanici ve Yonetici adında iki klasör oluşturulur.

  2. Daha sonra üst menüden WebSite(Web Sitesi) -> ASP.NET Configuration(ASP.NET Yapılandırması) seçeneği tıklanır.



  3. Açılan "Asp.Net Web Site Administration Tool" sayfasında Security(Güvenlik) bağlantısı tıklanır.



  4. Gelen ekranda Use the security Setup Wizard to configure security step by step(Güvenliği adım adım konfigüre etmek için güvenlik Kurulum Sihirbazı'nı kullanın) bağlantısı tıklanır.



  5. Next(İleri) seçeneği tıklanır.



  6. Burada From the Internet (İnternet Üzerinden) seçilerek Next (İleri) tıklanır.



  7. Next (İleri) seçeneği tıklanır.



  8. Enable roles for this Web site (Bu web sitesi için rolleri etkinleştir) seçeneği işaretlendikten sonra Next (İleri) düğmesi tıklanır.



  9. Burada GenelKullanici ve Yonetici adında iki tane rol tanımlanır. Rol isimleri yazıldıktan sonra Add Role(Rol Ekle) düğmesi tıklanır ve Next(İleri) düğmesine tıklanarak devam edilir.



  10. Gerekli bilgiler girilerek Create User (Kullanıcı Oluştur) düğmesi tıklanır.



  11. Kullanıcı oluşturduktan sonra, ekrana işlemin başarılı olduğunu belirten bir uyarı gelir. Eğer baska bir kullanıcı yaratılacaksa Contiune(Devam Et) düğmesi tıklanır. Aksi takdirde Next(İleri) düğmesine tıklanarak işlemlere devam edilir.



  12. Bu sayfada roller atanır. GenelKullanici'ya üye olan kişilerin daha önceden oluşturulan Yonetici klasorüne girmemesi sağlanır. Bunun için sol taraftan Yonetici klasorü seçildikten sonra Permission(İzin) kısmından Deny(Reddet) seçeneği işaretlenir ve Add This Rule(Bu Kuralı Ekle) düğmesi tıklanır. 



    GenelKullanici klasöründen ise Allow(İzin Ver) diyerek giriş izni verilir. Next(İleri) düğmesine tıklanır.



  13. Finish(Son) düğmesine tıklanarak yetkilendirme işlemleri sonlandırılır.



.NET Yetkilendirme Kuralları Sayfası Özellikleri:

Kullanıcıları Web sitelerine ve uygulamalara erişmek üzere yetkilendirmek amacıyla kural yapılandırmak için .NET Yetkilendirme Kuralları sayfası kullanılır. Kural eklemek, reddetmek ve Web içeriğine erişecek olan kullanıcıları, rolleri veya kullanıcı gruplarını belirlemek için bu sayfadan yararlanılır.

Authentication (Kimlik Denetimi): Kullanıcıların tanımlanması aşamasıdır.

Authorization (Yetkilendirme): Kullanıcının kimliği doğrultusunda erişim haklarını belirleme aşamasıdır. Örneğin bir kullanıcı adı ve şifre ile bir ağ ortamına dahil olma işlemi Kimlik Denetimi, giriş yapılan kullanıcının bazı klasörlerde yazma izni olması bazılarında olmaması durumunda ise Yetkilendirme yapılmış olur.

Impersonation (Kullanıcı Tiplerini Belirleme): İnternet üzerinde bulunan Web sitelerinin çoğunda anonim erişim kullanılır. Sitenin her bölümünün herkese açık olduğu ve sitenin gizli veya kişiye özel bilgi içermediği durumlarda Web siteleri, kimlik denetiminin yapılmadığı anonim erişim yöntemini kullanırlar. ASP.NET Web Uygulamaları anonim erişim için "Impersonation" yöntemini kullanır. ASP.NET uygulamalarında "impersonation" pasiftir, aktif hale getirmek için web.config dosyasına ‘<identity impersonate="true" />’ kodu eklenir.