C# ve Visual C++'da Uygulamanın Komut Satırından Argümanla Çağrılması

Eyl 06, 2013

Bir uygulamayı komut satırından çağırmak için C# ve C++'da ayrı ayrı parametreler kullanılır.

C#'da Uygulamanın Komut Satırından Argümanla Çağrılması 

C# ile komut satırından uygulama çağırmak için args parametresi kullanılır. args değişkeni girilen parametrelerin tutulduğu dizinin ilk elemanını işaret eder.

Windows ortamında uygulamanın komut satırından çağrılması için kodlar derlenip exe dosyası oluşturulmalıdır. Visual Studio ile bu işlemi gerçekleştirmek için File -> New -> Project seçilir. Açılan pencerede Visual C# -> Windows -> Console Application seçilir. Alt kısımdaki Name ve Location bölümleri düzenlenir, OK düğmesine tıklanır. Solution Explorer -> Source Files -> Program.cs açılıp kodlar yazılır. Build -> Build Solution ile uygulama derlenir. Command Prompt (Komut İstemi) açılır vecd komutu ile Location -> Name -> Name -> bin -> Debug dizinine ulaşılır. Parametre almadan uygulamayı çağırmak için *.exe uzantılı dosyanın adı yazılır, Entertuşuna basılır. Kullanılacak parametreler varsa dosya adından sonra birer boşluk bırakılarak parametreler yazılır.

Uygulama:

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace uygulama
{
     class Program
     {
           static void Main(string[] args)
           {
           Console.WriteLine( "Komut satirindan sunlari girdiniz:" );
           foreach (string i in args)
                Console.WriteLine(i);
           }
      }
}

Yukarıdaki kodlar uygulamanın komut satırından çağrılmasını ve uygulamada kullanılmak üzere girilen değişen sayıda parametrenin ekrana basılmasını sağlar.


 

C++'da Uygulamanın Komut Satırı Argümanla Çağrılması 

C++ ile komut satırından uygulama çağırmak için argc ve argv parametreleri kullanılır. argc değişkeni programın adı da dahil olmak üzere alınan değişkenlerin sayısını tutarken, argv programın adı ve girilen parametrelerin tutulduğu dizinin ilk elemanını işaret eder.

Windows ortamında uygulamanın komut satırından çağrılması için kodlar derlenip exe dosyası oluşturulmalıdır. Visual Studio ile bu işlemi gerçekleştirmek için File -> New -> Project seçilir. Açılan pencerede Visual C++ -> Win32 -> Win32 Console Application seçilir. Alt kısımdaki Name ve Location bölümleri düzenlenir, OKdüğmesine tıklanır. Solution Explorer -> Source Files -> Name.cpp açılıp kodlar yazılır. Build -> Build Solution ile uygulama derlenir. Command Prompt (Komut İstemi) açılır ve cd komutu ile Location -> Name -> Debug dizinine ulaşılır. Parametre almadan uygulamayı çağırmak için *.exe uzantılı dosyanın adı yazılır, Entertuşuna basılır. Kullanılacak parametreler varsa dosya adından sonra birer boşluk bırakılarak parametreler yazılır.

Uygulama:

#include "stdafx.h"
#include "iostream"

using namespace std;

int main(int argc, char *argv[])
{
     cout << "Komut satirindan sunlari girdiniz:" << endl;
     for (int i = 1; i<argc; i++) 
     {
          cout << argv[i] << endl;
     }
     return 0;

Yukarıdaki kodlar uygulamanın komut satırından çağrılmasını ve uygulamada kullanılmak üzere girilen değişen sayıda parametrenin ekrana basılmasını sağlar.