DetailsView (Ayrıntılı Görünüm) Kontrolü

Eyl 06, 2013

DetailsView; veritabanı, XML dosyası ve benzeri şekilde içerisinde bilgi saklanabilen herhangi bir kaynağın içerisinde tutulan bilgilerin, kayıt bazında ayrıntılı bir şekilde gösterilmesi, ayrıca bu bilgilerin düzenlenebilmesi, silinebilmesi ve gerektiğinde ilgili veritabanlarına yeni kayıtların eklenebilmesi sırasında kullanılabilecek bir kontroldür. Tek başına da kullanılabilmesinin yanında genel olarak GridView (Izgara Görünümü) kontrolü ile kullanılmaktadır.

Yazılım geliştiricilere formların tasarlanması sürecinde sağladığı kolaylıkların yanısıra, çift yönlü veri bağlama yapabilmesi de en büyük avantajları arasındadır.

DetailsView kontrolü genel anlamda veritabanındaki bilgilerin ayrıntılı bir şekilde Internet sayfasında görüntülenmesi amacıyla kullanılır.

DetailsView kontrolünde bulunan her veri satırı için ayrı bir alan (field) tanımlanmıştır. Bu tanımlanmış alanlar ile her veri satırının işlevi belirlenir. Aşağıda bu alanlar sıralanmıştır:

  • BoundField (Bağlı Alan): Alanın değerini bir "metin kutusu (text box)" içinde gösterir.
  • ButtonField (Düğme Alanı): DetailsView kontrolü içinde bir düğme gösterir ve veri satırının düğmeler ile gösterilmesini sağlar. Genellikle ekle veya çıkar düğmeleri ile kullanılır.
  • CheckBoxField ( Kontrol Alanı): DetailsView kontrolü içinde kontrol kutucuğu gösterir. Genellikle doğru yada yanlış değerleri (boolean values) göstermek için kullanılır.
  • CommandField (Komut Alanı): Güncelleme, ekleme veya silme amacıyla hazır gelen komut düğmelerini gösterir.
  • HyperlinkField (Bağ Alanı): Alanın değerini bağlantı (link) olarak gösterir.
  • ImageField (Görüntü Alanı): DetailsView kontrolü içinde görüntü (image) gösterir.
  • TemplateField (Şablon Alanı): Belirli şablonlar içerisinde kullanıcıların belirlediği verinin içeriğini gösterir.

Bu alanların yanısıra DetailsView kontrolünün görünüm özelliklerini değiştirmek ve düzenlemeler yapmak için DetailsView kontrolünün içinde bulunan birtakım özellikler de vardır. Bunlar yardımıyla sayfa görünümü, sayfa yapısı, başlık bilgisi gibi özelliklerin üzerinde ayarlamalar yapılmaktadır.

Uygulama

Uygulama kısmında veri tabanında oluşturulan 5 ayrı verinin DetailsView kontrolü ile görünümü gösterilmektedir. Oluşturulmuş olan 5 ayrı veri, 5 ayrı kullanıcıya ait isim, soyisim, yaş, bölüm bilgilerini barındırmaktadır.

Oluşturulan verilerin programa bağlanması için kullanılan C# kod örneği şu şekildedir: 
     
         DataClassesDataContext veriTabani = new DataClassesDataContext(); 
     var sorgusonucu = from p in veriTabani.Kisilers select p; 
     DetailsView1.DataSource = sorgusonucu; 
     DetailsView1.DataBind();

Veri bağlama işleminde şablonları ve DetailsView kontrolünün özelliklerinin kullanıldığı, görünümü düzenleyen sayfa editörü formu (aspx) şu şekildedir:

<asp:DetailsView ID="DetailsView1" HeaderText="DetailsView Uygulama"
         HeaderStyle-BackColor="Orange" HeaderStyle-Font-Bold="true"
         EnablePagingCallbacks="true" runat="server" Height="166px" Width="242px"
     AllowPaging="true" RowStyle-BackColor ="GrayText" Font-Bold="true">
     <HeaderStyle BackColor="Orange" Font-Bold="True"></HeaderStyle>
</asp:DetailsView>

Son olarak uygulamanın Internet sayfası üzerinde ekran çıktısı 5 sayfa şeklinde olacaktır. Aşağıda 1. ve 3. sayfaların çıktıları gösterilmektedir: