Dynamic Data Web Site (Dinamik Veri Web Sitesi)

Eyl 06, 2013

.NET Framework 3.5 ile gelen Dinamik Veri Web Sitesi yapısıyla bir Web sitesinde yapılan düzenleme, silme, kaydetme, güncelleme gibi işlemler çok daha kolay bir şekilde oluşturulabilir. Bu yapı daha çok veri tabanına bağlanıp oradaki verileri değiştirmekte kullanılır. Bu işlem için proje için veritabanında birkaç tablo gerekmektedir.

  1. Öncelikle Visual Studio 2008’de File (Dosya)-> New (Yeni)-> Web Site yolu izlenir.



  2. Gelen pencerede Dynamic Data Web Site (Dinamik Veri Web Sitesi) seçilir, projenin kaydedileceği yer yazılır ve OK (Tamam) düğmesine tıklanır.




  3. Daha sonra veri tabanında oluşturulan tablolar projeye aktarılmalıdır. Bu örnekte Linq (Language Integrated Query - Dil Entegre Sorgusu) kullanılarak veri tabanından veri çekilmiştir. Solution Explorer (Çözüm Penceresi)’da proje üzerine sağ tıklanır, Add New İtem (Yeni Öğe Ekle) tıklanır ve gelen pencerede"Linq to SQL Classes" seçilir. Bu aşamada eklenen .dbml uzantılı dosyanın adının ne olacağı da belirlenir, örnekte dosyaya Linq adı verilmiştir.




  4. Oluşturulan Linq.dbml dosyası içine veri tabanında oluşturulan tablolar Server Explorer (Sunucu Penceresi) yardımıyla bulunup sürüklenir ve projenin veri tabanına bağlantı kısmı tamamlanmış olur.



  5. Çözüm Penceresi'nden Global.asax dosyası açılarak aşağıdaki yorum olarak yazılmış olan kod satırı bulunur. 

    //model.RegisterContext(typeof(YourDataContextType), new ContextConfiguration() { ScaffoldAllTables = false }); 

    Bu kod yorum olmaktan çıkarılıp okunur hale getirildikten sonra "YourDataContextType" yerine projede Linq kullanmak için eklenen dbml dosyasının"DataContext"i yazılır (bu örnekte LinqDataContext olmalıdır) ve ScaffoldAllTables (TümTablolarıYapılandır)’a true(doğru) atanır. 

    model.RegisterContext(typeof(LinqDataContext), new ContextConfiguration() { ScaffoldAllTables = true }); 

  6. Proje kaydedilir, program derlenip çalıştırıldığında site hazırlanmış olur.






    Bu standart işlemlerin ve görünümün yanı sıra, istenirse tablo adları, kolon adları, görüntülenecek bilgiler gibi özellikler düzenlenebilir ve istenen değişiklikler yapılabilir.