Entity Model ile Veritabanı Oluşturma (Genetare Database Wizard )

Eyl 06, 2013
  1. Entity model ile veritabanı oluşturmak için öncelikli olarak boş bir Entity Data Model oluşturulmalıdır. Bu nedenle oluşturulan WebSite(Web Sitesi)’ a sağ tıklanarak Add New Item(Yeni Madde Ekle) seçeneği seçilir ve gelen ekrandan ADO.NET Entity Data Model (ADO.NET Varlık Veri Modeli) seçeneği işaretlenir.



  2. Bir sonraki ekranda iki adet model seçim ekranı gelir. Empty model(Boş model) seçilmelidir. Diğer seçenek seçildiğinde ise veritabanına bağlanılarak varolan veritabanları ile bağlantı kurulur.



  3. Solution Explorer(Çözüm Araştırıcısı)’da oluşan .edmx uzantılı model seçilerek ToolBox(Araç Kutusu)’dan Entity eklenir.






  4. Oluşan entity’nin en altında bulunan Navigation Properties(Gezinme Özellikleri) seçeneği sağ tıklanarak Add(Ekle) seçeneği seçilerek Scalar Property(Skaler Özellikler) seçeneği seçilir bu sayede "entity" tablosuna yeni bir nesne eklenmiş olur.



  5. Oluşturulan entityler arasında ilişkiyi sağlamak için sayfada boş yere sağ tıklanarak Add(Ekle) seçeneği işaretlenir ve Association..(İlişki) seçeneği seçilir.



  6. Gelen ekranda Association(İlişki) ayarları yapılarak entityler arasındaki ilişki tanımlama işlemi tamamlanır.



  7. İlişki işlemi tamamlandıktan sonra sayfanın boş bir yerine tekrar sağ tıklanarak Generate Database from Model..(Modelden Veritabanı Oluştur) seçeneği seçilir.



  8. Gelen ekrandan New Connection (Yeni Bağlantı) seçeneği seçilir. Gelen Connection Properties (Bağlantı Özellikleri) ekranında Server Name (Sunucu İsmi)yerine  istenilen sunucu yazılarak Connect to a database (Bir veritabanına bağlan) bağlantısına oluşturulmak istenen veritabanının ismi yazılır.



  9. Daha sonra gelen özet ekranında Finish(Bitir) seçeneği seçilerek veritabanı oluşturulmak için gereken komutlar otomatik olarak oluşturulur.



  10. Oluşturulan komutlar çalıştırıldığında ise ismi verilen sunucuda tablolar ve tablolar arası ilişkiler oluşturulmuş olur.