EVMS (Enterprise Volume Management System)

Eyl 06, 2013

EVMS linux işletim sistemlerinde disk, bölüm ve dosya sistemleri için kapsamlı bir yönetim programıdır. Veri  depolamada esnek ve genişletilebilir olanaklar sağlar. LVM (logical volume management) için yeni bir yaklaşım sunar. EVMS disk, bölüm ve dosya sistemlerini tek ve birleştirilmiş bir arayüzde sunarak bunların yönetimini kolaylaştırır.

EVMS birçok araç takımının yerini alır, görevlerini yapar. Aynı zamanda bunları yönetir. "Fdisk", "parted", "mkfs", "fsck", yazılım tabanlı "RAID" (Software-Raid ) ve LVM araçları EVMS ile yönetilebilir.

EVMS İle Yapılabilecek İşlemler

Bölüm Yönetimi (Partition Management): Disk bölümleri oluşturmak, disk bölümlerini silmek veya yeniden boyutlandırmak gibi işlemleri yapar. Ayrıca EVMS diğer bölümleme şemalarını "partition table redundancy" gibi modern özelliklerle sunar.

Sistem Dosyası Yönetimi (File System Management): Sistem dosya türleri tarafından da desteklenen, sistem dosyası oluşturmak, sistem dosyasını tanıtmak, devreden çıkarmak, yeniden boyutlandırmak gibi işlemleri yapar. EVMS; "ext2/3", "NTFS", "Reiser FS", "JFS", "XFS" ve bilgisayarın rami yetersiz kaldığında performansı arttırmak için bilgi depolamada ram yerine kullanılan linux takas dosyalarını (swap file) tanır. Bir disk hacmi genişlediğinde ya da küçüldüğünde, doğru zamanda bir sistem dosyasını küçültmek ya da genişletmek gibi işlemlerle sistem dosyaları ile diğer disk ve hacim yönetim görevlerini otomatik olarak kontrol eder.

Mantıksal Hacim Yönetimi (Logical Volume Management): Diskler ya da bölümler LVM'de mantıksal grup olarak adlandırılan bir bellek havuzuna yerleştirilebilir, daha sonra havuzdan çizilen mantıksal disk hacimleri dışa aktarılabilir. Yeni disk hacimleri oluşturma ya da var olan hacimleri genişletme ve küçültmede kolaylık sağlar. Sadece çizerek ya da belleği havuza yönlendirerek işlemler yapılabilir.

Yazılım Tabanlı RAID (Software RAID): Disk ya da bölmeleri ikizlenmiş, çizgili ve eşlik dizilerinde (RAID -1,-2,-3,-4,-5) birleştirir, dizileri etkinleştirir ya da devre dışı bırakır, yedek disk ekler ya da bozuk diskleri kaldırır.

Baglanmayı Yönetmek (Drive Linking): Bölümlemenin tersi olarak diskleri ve bölümleri tek bir mantıksal diskte birleştirir.

Diskte Bozuk Kesim Yer Değiştirmesi (Bad Block Relocation): Araç haritacısı olarak tanımlanan sistem bazı boş disk bloklarını ayırır. Ne zaman bir blokta hata fark etse o bloğu kullanılamaz olarak tanımlar ve boş bloklardan birini onun yerine atar.

EVMS'nin Avantajları

EVMS var olan bir grup depolama ve hacim yönetim sistemleriyle uyumludur. Böylece EVMS hızlı bir bağlantı sağlar. EVMS şunlarla uyumludur:

  • Tüm yerel bağlı diskler
  • Dos-style disk bölümleri
  • Gpt disk bölümleri (IA-64 'te kullanılıyor)
  • S/390 disk bölümleri (CDL/ LDL)
  • Linux MDI 
  • Software-Raid araçları
  • Linuxta hacim grupları ve mantıksal hacimler

EVMS tanıdığı disk hacimleriyle uyumlu olduğundan bunlarla işlem yapabilme fonksiyonu sağlar. EVMS’nin yapabileceği işlemler:

  • Bozuk kesim yer değiştirmesi (Bad Block Relocation)
  • Doğrusal bağlanmayı yönetmek (Linear Drive Linking)
  • Anlık görüntü (Generic Snapshotting)

Farklı kullanıcılara hitap etmek için EVMS değişik kullanıcı arayüzleriyle birlikte çalışabilir.

  • GUI
  • Text-Mode
  • Commandline

Bu arayüzler birbirinin aynı komut ve yetenekleri sunarlar, metin (Text-Mode) ve grafik (GUI) arayüzleri neredeyse  birbirinin aynıdır.

Grafik (GUI) Arayüzü

Metin (Text-Mode) Arayüzü



EVMS bir çok sistem dosyası araçlarıyla uyumludur, böylece EVMS arayüzünden "mkfs" ve "fsck" gibi görevlere doğrudan izin verilir.
Belleği ayarlamada şaşırtıcı büyüklükte esneklik sağlamak için üstteki tüm bileşenler genellikle gelişi güzel yollarla birleştirilebilir. Fikir edinmek için aşağıdaki örnek bellek yerleşim diyagramını ele alalım.



Bu diyagramda md çoklu aygıt (RAID) dizisi olarak gösterilmiştir. lvm/group1 bir hacim grubu ve bozuk bölme yer değiştirme katmanı, en üstteki sıra ise genişletilmiş mantıksal hacimler, sistem dosyalarını oluşturabileceğimiz blok aygıtlarıdır.

LVM  ve EVMS

  • LVM de EVMS gibi modüler disk veri kümesi veya kümelerin oluşturulmasında ve hacim yönetiminde kullanılır.       
  • EVMS, LVM’ye göre daha fazla özellik ve daha kapsamlı kullanıcı araçları sunar.
  • EVMS, farklı kullanıcı arayüzleriyle çalışabildiğinden ve bu arayüzleri çeşitli özellikler ekleyerek sunduğundan LVM’ye göre daha kolay ve kullanışlı bir kullanıcı arayüzü sağlar.
  • EVMS güvenli olmayan komutlara izin vermeyerek sistemde ek bir güvenlik sağlar böylece sistemde depolanan verilerin bütünlüğü korunmuş olur.
  • EVMS bir kümedeki nodüller tarafından fiziksel olarak paylaşılan depodaki verileri yönetebilir. Böylece o kümedeki diğer modüller paylaşılan verilere hızlı ulaşabilir.