Fedora 10 Kurulumu

Eyl 06, 2013

Fedora 10 için kurulum işlemi şu şekilde yapılmaktadır:

  1. Fedora 10 CD/DVD'si takıldıktan sonra gelen pencerede grafik ekranında kurulum yapmak için Install or upgrade an existing system (Yüklü olan bir sistemi yükselt veya yeni bir sistem kur) seçeneği seçilir ve Enter (Giriş) tuşuna basılır.



  2. Daha sonra ise yükleme yapmadan önce CD/DVD’ i test edip edilmeyeceğinin belirlenmesi için bir ekran gelir. Ekranda CD/DVD'yi test etmek için OK (Tamam) tuşuna basılır, testi atlamak içinse Skip (Atla) tuşuna basılarak devam edilir.



  3. Gelen pencerede Next (İleri) tuşuna basılarak grafik modda yüklemeye başlanır. RAM'i yeterli olmayan bilgisayarlarda kurulum metin ekranında yapılır.



  4. İlk olarak yükleme için dil seçimi yapılması gerekir. Bunun için dil seçenekleri içinde istenilen dil seçilerek Next (İleri) tuşuna basılır. Kullanımda Türkçe versiyonda bir takım uyumsuzluklar olduğundan, sorun yaşanmaması için English (İngilizce) seçilmesi tavsiye edilir.



  5. Daha sonra klavye seçenekleri içinden klavye dili tercihi Turkish (Türkçe) seçilir.



  6. Gelen ekranda diskin formatlanacağı ve içindeki tüm verilerin silineceği belirtilir ve onaylanıp, onaylanmayacağını sorar. Bu ekranda Yes (Evet) seçilerek yükleme yapılacak olan bölüm formatlanır ve kuruluma devam edilir.



  7. Gelen ekranda ise "Hostname" yapılandırması vardır. Bilgisayara verilecek isim yazıldıktan sonra Next (İleri) tuşuna basılır.



  8. Daha sonraki ekranda uygun Time Zone (Saat Dilimi) seçilir ve Next (İleri) tıklanır.



  9. Root (Yönetici) hesabına şifre atanarak Next (İleri) tıklanır.



  10. Makinanın sabit diskini bölümlendirme için birden fazla seçenek vardır. Custom Layout (El ile Bölümlendir) seçeneği ile bölümlendirmeler tamamen kullanıcının isteğine bağlı olarak yapılabilir. Remove all partitions on selected drives and create default layout seçeneği, diskte bulunan bölümlerin kaldırılarak varsayılan bölümlendirmenin yapılmasını sağlar. Remove Linux partitions on selected drives and create default layout seçeneği, diskte önceden Linux tarafından bölümlendirilmiş kısımların kaldırılarak varsayılan bölümlendirmenin yapılmasını sağlar. Resize existing partition and create default layout in free space, fiziksel alanın yeniden bölümlendirilmesini ve Use free space on selected drives and create default layout, diskteki kullanılmayan alanın yeniden otomatik olarak bölümlendirilmesinde kullanılır.
    İlgili seçenek seçildikten sonra Next (İleri) tıklanır.
    Aşağıdaki kurulum örneğinde Custom Layout (El ile Bölümlendir) seçeneği seçilerek bölümlendirme gösterilmiştir.



  11. Bu ekranda Free(Boş) üzerine tıklanarak kullanılabilecek boş disk alanı seçilmiş olur. Daha sonra ise New (Yeni) seçeneği tıklanarak disk bölümlemesi için gerekli ayarlar yapılır.



  12. Öncelikle Swap alanı oluşturulur. Bu alan RAM'in yetersiz kaldığı durumlarda kullanılmak üzere ayrılmış alandır ve genellikle bilgisayarın RAM'inin 2 iki katı verilmesi önerilir. Örnekte kullanılan bilgisayarın RAM'i 256 MB olduğu için Swap alanı 512 MB olarak ayarlanmıştır. Swap alanının daha az ayrılması durumunda ise ekrana hata verecektir.



  13. Daha sonra tekrar New (Yeni) tıklanarak işletim sisteminin kurulacağı alan belirlenir kök dizini olan "/" seçilir. Bu alan belirlenirken Fixed Size (Sabit alan) seçeneği seçilirse Size(Boyut) ile belirtilmiş alanı, Fill all space up to (Belirtilmiş alana kadar olan tüm alanı doldur) seçeneği seçilirse daha önceden seçilen alan ile belirtilen alan arasındaki alanı kullanır. Fill to maksimum allowable size (Bütün kullanılabilir alanı doldur) seçeneği seçilirse bütün disk alanı gerekli dosya sistemi ile yeniden biçimlendirilir.



  14. Bölümlendirmelerin tamamlanmasının ardından Next(İleri) tıklanır.


     
  15. Daha sonra karşılaşılan onay ekranında Write changes to disk (Değişiklikleri diske yazdır) seçilerek devam edilir.



  16. Gelen ekranda Next(İleri) tıklanarak devam edilir.



  17. Gelen ekranda sadece varsayılan paketlerin yüklenmesi isteniyorsa Next (İleri) tıklanır. Paket seçimi elle yapılmak isteniyorsa da Customize now (Şimdi özelleştir) seçeneği seçilerek bir sonraki adıma geçilebilir.



  18. Gelen ekranda paket seçimi yapılır. Paket grubu, ilgili paket grubunun solundaki kutu işaretlenerek seçilir.



  19. İşletim sistemi kurulumu başlar. Kaç paketin seçildiği ve kadarının kurulduğu görülebilir.



  20. Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarın Reboot (Yeniden Başlat) seçilerek yeniden başlatılması gerekir. Sonrasında Next (İleri) işaretlenerek devam edilir.



  21. Bilgisayar yeniden başladıktan sonra karşılaşılan ilk ekranda Forward (İleri) tıklanarak devam edilir ve yerel kullanıcı oluşturulan ekrana gelinir. Fedora 9’dan farklı olarak bu ekranda yerel bir kullanıcı oluşturmak ve şifre atamak zorunludur. Yerel bir kullanıcı açmadan Forward (İleri) tıklanırsa "You must create a user account for this system" (bu sistem için bir kullanıcı hesabı oluşturmak zorundasınız) hatası verecektir.



  22. Fedora 10 işletim sistemi yüklü bilgisayar artık kullanıma hazır durumdadır. Oluşturulan yerel kullanıcı ile veya "root" kullanıcısı ile bilgisayara girilebilir.