Fedora 14 Kurulumu

Eyl 06, 2013

Fedora 14 için kurulum işlemi şu şekilde yapılmaktadır:
  1. Fedora 14 CD/DVD'si takıldıktan sonra gelen pencerede grafik ekranında kurulum yapmak için Install or upgrade an existing system (Yüklü olan bir sistemi yükselt veya yeni bir sistem kur) seçeneği seçilir ve Enter (Giriş) tuşuna basılır. Diğer seçenekler, Install system with basic video driver (Temel görüntü sürücüsü ile sistem yükleme), Rescue installed system (Kurulu sistemi kurtarma), Boot from local drive (Yerel sürücüden başlatma), Memory test (Bellek testi)'dir.




  2. Daha sonra ise yükleme yapmadan önce CD/DVD’nin test edilip edilmeyeceğinin belirlenmesi için bir ekran gelir. Ekranda CD/DVD'yi test etmek için OK (Tamam) tuşuna basılır, testi atlamak içinse Skip (Atla) tuşuna basılarak devam edilir.




  3. Gelen pencerede Next (İleri) tuşuna basılarak grafik modda kuruluma başlanır. RAM'i yeterli olmayan bilgisayarlarda kurulum metin ekranı üzerinden yapılır.





  4. İlk olarak yükleme için dil seçimi yapılması gerekir. Bunun için dil seçenekleri içinde istenilen seçilerek Next (İleri) tuşuna tıklanır. Türkçe dil sürümünde birtakım uyumsuzluklar olduğundan, sorun yaşanmaması için English (İngilizce) seçilmesi tavsiye edilir.




  5. Daha sonra klavye seçenekleri içinden klavye dili tercihi Turkish (Türkçe) seçilerek Next (İleri) tuşuna tıklanır.




  6. Bu kısımda yüklemenin hangi tip cihaza yapılacağı sorulmaktadır. Standart yükleme için Basic Storage Devices (Temel Depolama Cihazı) seçilerek Next (İleri) tuşuna tıklanır.




  7. Daha sonra bilgisayara isim verilir ve Next (İleri) tuşuna tıklanır.




  8. Gelen ekranda zaman ayarlaması için şehir seçilerek Next (İleri) tuşuna tıklanır.




  9. Root şifresi belirlenerek Next (İleri) tuşuna tıklanır.




  10. Bu adımda yükleme tipi seçilir, eğer ayarlar el ile yapılacaksa Create Custom Layout (Özel Bir Düzen Oluştur) seçilerek Next (İleri) tuşuna tıklanır.




  11. Bu kısımda yükleme yapılan cihazdaki boş alan gözükür, swap space (takas alanı) ve disk space (disk boyutu) ayarlamak için Create (Oluştur) tuşuna tıklanır.




  12. Açılan pencerede Standard Partition (Standart Bölümleme) seçilerek Create (Oluştur) tuşuna tıklanır.




  13. Bu pencerede File System Type kısmından swap space (takas alanı) seçilir ve Size (Boyut) kısmından swap (takas) boyutu Ram'in iki katı olacak şekilde seçilir.





  14. Açılan pencerede File System Type (Dosya Sistem Tipi) kısmından ext3 seçilir ve Size (Boyut) kısmından disk alanı boyutu seçilebilir. Fill to maximum allowable size (İzin verilen en fazla boyuta doldur) kısmı işaretlenirse diske boyutu olarak izin verilen en yüksek boyut seçilir. 




  15. Bu adımda Next (İleri) tuşuna tıklanır.




  16. Daha sonra ekranda seçilen bölümün biçimlendirileceği uyarısı çıkar. Bu kısımda Format (Biçimlendir) seçilir.




  17. Açılan ekranda seçilen bölümlendirme ayarlarının diske yazılacağı, önceki verilerin ve bölümlendirmelerin silineceği uyarısı çıkar, bu kısımda Write changes to disk (Değişiklikleri diske yaz) tuşuna tıklanır.




  18. Gelen ekranda işletim sistemlerinin açılış önceliği belirlenir ve Next (İleri) tuşuna tıklanır.




  19. Bu pencerede varsayılan yazılımlar gözükür, özelleştirilmek istenirse Customize Now (Şimdi Özelleştir) kısmı işaretlenerek Next (İleri) tuşuna tıklanır.




  20. Açılan pencerede istenen uygulamalar seçilerek Next (İleri) tuşuna tıklanır.




  21. Bu kısımda paketlerin yüklenmesi beklenir ve hiçbir tuşa basılmaz.




  22. Yükleme bittikten sonra bilgisayarın yeniden başlaması için Reboot (Yeniden Başlat) tuşuna tıklanır ve makine yeniden başlar.




  23. Makine ilk açılırken Welcome (Hoşgeldiniz) ekranı çıkar, bu kısımda Forward (İleri) tuşuna tıklanır.




  24. Bu pencerede lisans bilgileri bulunmaktadır. Bu kısmı geçmek için Forward (İleri) tuşuna tıklanır.




  25. Açılan pencerede kullanıcı bilgileri girilir. Username (Kullanıcı Adı), Full Name (Tam İsim), Password (Şifre), Confirm Password (Şifreyi Onayla) kısımları doldurularak Forward (İleri) tuşuna tıklanır.




  26. Gelen pencerede tarih ve saat seçilerek Forward (İleri) tuşuna tıklanır.




  27. Bu ekranda kullanıcı bilgilerinin dağıtıcıya gönderilip gönderilmeyeceği sorulur. Bilgilerin gönderilmesi isteniyorsa Send Profile (Profili Yolla), istenmiyorsa Do not send profile (Profili yollama) kısımları işaretlenerek Finish (Bitir) tuşuna tıklanır.




  28. Son olarak ekranda gözüken kullanıcı adına tıklanıp ve verilen şifre girilince masaüstü ekranı açılır.