Grafik Arayüz ile Kickstart Dosyası Oluşturma

Eyl 06, 2013

Kickstart Configurator (Kickstart  Yapılandırıcısı),  grafik arayüz kullanarak doğru söz dizimi kurallarını hatırlamak zorunda kalmadan bir kickstart dosyası oluşturma olanağı sağlar. Kickstart yapılandırıcısı kullanılmak istenen bilgisayarda X Pencere Sistemi (X Window System) çalışıyor olmalıdır.
Kickstart yapılandırıcısı sistemde varsayılan olarak yüklü değildir. YUM (Yellowdog Updater Modified- Yellowdog Güncelleme Değiştiricisi) ya da Grafik Paket Yöneticisi (Graphical Packet Manager)  kullanılarak yüklenmesi gerekmektedir.
Kickstart yapılandırıcısına Application (Uygulamalar) -> System Tools (Sistem Araçları) -> Kickstart yolu izlenerek ya da komut satırına  /usr/sbin/system-config-kickstart yazılarak ulaşılabilir.

Yeni bir kickstart dosyası oluşturabilmek için aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır:

  1. Kickstart yapılandırıcısı açıldığında ekrana ilk olarak Basic Configuration (Temel Yapılandırma Penceresi) gelir. Bu pencere yardımıyla dil, klavye, zaman ve şifre gibi değişiklikler yapılabilir.



    Default Language (Ön Tanımlı Dil) menüsünden kurulum esnasında ve kurulumdan sonra kullanılacak olan dil seçilir.

    Keyboard (Klavye) menüsü kullanılarak sistem klavye türü seçilir.

    Time Zone (Zaman Dilimi)
    menüsünden kullanılacak saat dilimi seçilir, sistem UTC saati kullanacak şekilde yapılandırılmak isteniyorsa Use UTC Clock (UTC saati kullan) seçeneği işaretlenir.

    Root Password (Root Parolası) giriş kutusuna root için kullanılması istenen şifre yazılır.

    Confirm Password (Parolayı Doğrula) metin kutusuna aynı parola yazılır. Bu ikinci alan parolanın doğru yazıldığından emin olmak ve kurulum sonrasında sorun oluşmasını engellemek içindir.

    Parolayı kickstart dosyasına şifreli olarak kaydetmek için Encrypt Root Password (Root Parolasını Şifrele) kutucuğu  işaretlenir. Şifreleme seçeneği seçilirse, dosya kaydedildiğinde, yazılan düz metin parola şifrelenir ve kickstart dosyası yazılır. Bir kickstart dosyası kolayca okunabilen düz bir metin dosyası olduğundan şifreli bir parola kullanılması önerilir.

    Target Architecture (Hedef Mimari) seçeneği ise kurulum esnasında hangi özel dağıtım mimarisinin kullanılacağını belirtir.

    Kurulum bittikten sonra sistemi otomatik olarak yeniden başlatmak için Reboot System After Installation (Kurulum Bittikten Sonra Sistemi Yeniden Başlat) seçeneği işaretlenir.

    Kickstart kurulumları varsayılan olarak grafik modda gerçekleştirilir. Bu varsayılan ayarı geçersiz kılmak ve bunun yerine metin modu kullanmak için Perform Installation In Text Mode (Metin Tipi Kurulum Uygula)  seçilir.

  2. Installation Method (Kurulum Yöntemi) ekranı yeni bir yükleme yada güncelleme olanağı sağlar. Eğer güncelleme seçilirse Partition Information (Disk Bölümleme) ve Package Selection (Paket Seçimi) kısımları devre dışı bırakılır. Perform New Installation (Yeni Bir Kurulum Başlat) ya da Upgrade An Existing Installation (Mevcut Kurulumu Günceller) seçeneklerinden biri seçildikten sonra Installation Source (Yükleme Kaynağı) bölümünden kaynak seçimi yapılır. CDROM, NFS (Network File System- Ağ Dosya Sistemi) FTP (File Transfer Protocol- Dosya Transfer Protokolü) , HTTP (Hyper Text Transfer Protokol- Hiper Metin Transferi Protokolü) ve Sabit Disk (Hard Drive) seçeneklerinden uygun olan seçilir. Bu dökümanda FTP sunucusu kullanılarak kurulum gerçekleştirme üzerinde durulacaktır.

    Bir FTP sunucusundan yükleme yada güncelleme yapmak için FTP seçeneği işaretlenir. FTP Server (FTP Sunucusu) metin alanına bir Tam Etki Alanı Adı ya da Adresi  girilir. FTP Directory (FTP Dizini) metin kutusuna FTP sunucusunda dosyaların bulunduğu alanın adresi açık olarak yazılır.

    FTP sunucusuna bağlanabilmek için bir kullanıcı adı ve şifresi gerekiyorsa Specify An FTP Username And Password (Bir FTP Kullanıcı Adı Ve Parolası Girin)  işaretlenir. FTP Username (FTP  Kullanıcı Adı) ve FTP Password(FTP Şifre) kısımları doldurulur.



  3. Boot Loader Options (Önyükleme Yükleyicisi Seçenekleri) penceresine gelinir. Install type ( Yükleme Tipi) bölümünde Install New Boot Loader (Yeni Bir Önyükleyici Kurar) , Install Options (Yükleme Seçenekleri)  bölümünde Install Boot Loader On Master Boot Record (Önyüleyiciyi Ana Önyükleme Kaydına (MBR)) kurar seçilir.



  4. Partition Information (Disk Bölümleme Bilgileri) penceresi açılır. Master Boot Record (Ana Yükleme Kaydı) bölümünde Clear Master Boot Record
    (Ana Ön Yükleme Kaydını (MBR) Temizle
    , Partitions (Bölümleme)  bölümünde
    Remove All Existing Partitions (Tüm Mevcut Bölümleri Siler) ve Disk Label (Disk Etiketi) bölümünde Do Not Initialize The Disk Label (Disk Etiketini İlklendirmez) işaretlenir.



    Yeni bir bölüm oluşturmak için Layout (Düzen) bölümünden Add (ekle) butonuna tıklanarak disk bölümleme seçeneklerinin bulunduğu Partition Options(Bölümleme Seçenekleri) pencere açılır.Mount Point (Bağlama Noktası) , File System Type (Dosya Sistemi Türü)  ve Size Options (Bölüm Boyutu) seçilir Ok (Tamam) tuşuna basılarak bölüm oluşturulur. Aynı pencere kullanılarak oluşturulan bölümlerin  Edit (Düzenle) butonu yardımıyla özellikleri değiştirilebilir ve Delete (Sil) butonu yardımıyla silinebilir.





  5. Ağ ayarlarını yapılandırmak için Network Configuration (Ağ Yapılandırma) penceresi açılır, Add Network Device (Ağ Aygıtı Ekle) butonu tıklanarak Network Device Information (Ağ Aygıtı Bilgisi) penceresi açılır.



    Network Device Information (Ağ Aygıtı Bilgisi) penceresinde Network Device (Ağ Aygıtı) ve Network Type (Aygıt Türü) bilgileri girilerek Ok (Tamam) butonuna tıklanır.




  6. Authentication Configuration (Kimlik  Doğrulama) penceresinde, gölge parolalama ve bunun için kullanılmak istenen şifreleme metodu seçilir. Bu ayarlar varsayılan olarak Use Shadow Passwords (Gölge Parolalar Kullanılsın) ve MD5 şifreleme seçili olarak gelir. Ayrıca bu pencerede LDAP ( Lightweight Directory Protocol-Basit Dizin Protokolü), NIS(Network Information Service- Ağ Bilgi Servisi) gibi servisleri aktifleştirmeye yarayan seçenekler bulunur. Servisler varsayılan olarak aktif değildir. Bu servislerden birini veya daha fazlasını aktifleştirmek için uygun olan sekme açılır Enable (Etkinleştir) seçeneğinin yanındaki onay kutusu tıklanır ve kimlik doğrulama yöntemi için gerekli bilgiler girilir.



  7. Firewall Configurator (Güvenlik Duvarı Yapılandırıcısı) , Selinux ve Firewall (Güvenlik Duvarı) özellikleri üzerinde değişiklik yapabilme olanağı sağlar. Selinux için Disable (Devredışı)Enable (Aktif) ve Permissive (Seçmeli) seçeneklerinden biri seçilebilir. Firewall ise varsayılan olarak disable olarak atanmıştır. Bu durumda sistem aktif hizmetlere ve bağlantlara tam erişim sağlar. Eğer enable seçilirse Trusted Services (Güvenilir Servisler)  bölmesi görünür hale gelir ve buradan izin verilmek istenen servisler işaretlenir.



  8. Display Configuration (Görüntü Yapılandırması) penceresinde grafik ortam ile ilgili özellikler eklenebilir. Bu pencerede Install Graphical Environment (Grafiksel Ortam Yükle) varsayılanda seçili olarak gelir, On First Boot Setup Agent is (İlk Açılışta Ayar Aracısı) ise disabled durumdadır. İstenirse buradaki ayarlar enabled olarak değiştirilebilir.



  9. Package Selection (Paket Seçimi) penceresi ise yüklenecek paketlerin seçildiği bölümdür. Buradan istenilen paketler seçilip, kurulumda yüklenmesi sağlanabilir.



  10. Pre-Installation Script (Kurulum Öncesi Betiği) penceresinde kurulum başlamadan önce çalıştırılması istenilen betikler yazılır. Burada dikkat edilmesi gereken betiğin önüne %pre satırını eklememektir. Kickstart yapılandırıcısı bu satırı kendisi eklemektedir.



  11. Post-Installation Script (Kurulum Sonrası Betiği) penceresinde  ise kurulum tamamlandıktan sonra çalıştırılacak betikler yazılılır. Bu kısımda da %post satırını eklememeye önem verilmelidir. Kickstart yapılandırıcısı bu satırı kendisi eklemektedir.



    Kurulum öncesi ve kurulum sonrası betikleri yazılırken çok dikkat edilmelidir çünkü bu satırlarda yapılacak yanlışlıklar kurulumun başarısız sonuçlanmasına sebep olur.

    İstenilen ayarlamalar yapıldıktan sonra kickstart yapılandırcısının sol üst köşesinden File (Dosya)->Save (Kaydet) seçilerek oluşturulan dosya kaydedilir.

    Aşağıda kickstart yapılandırıcısı kullanılarak hazırlanmış bir kickstart dosya örneği görüntülenmektedir.

    #platform=x86, AMD64, ya da Intel EM64T
    #version=DEVEL
    # Install OS instead of upgrade
    install
    # Firewall configuration
    firewall --disabled
    # Use network installation
    url --url="ftp://testogrenci:0987900@ftp.itu.edu.tr/
    ftp://ftp.itu.edu.tr/Mirror/Fedora/linux/releases/16/Fedora/x86_64/os/"
    # Network information
    network  --bootproto=dhcp --device=eth0
    # Root password
    rootpw --iscrypted $1$WeBf1tEE$WCm59vEBjdognFrn/sU.J/
    # System authorization information
    auth  --useshadow  --passalgo=md5
    # Use graphical install
    graphical
    firstboot --disable
    # System keyboard
    keyboard trq
    # System language
    lang tr_TR
    # SELinux configuration
    selinux --enforcing
    # Installation logging level
    logging --level=info
    # Reboot after installation
    reboot
    # System timezone
    timezone --isUtc Europe/Istanbul
    # System bootloader configuration
    bootloader --location=mbr
    # Partition clearing information
    clearpart --all 
    # Disk partitioning information
    part swap --fstype="swap" --size=2048
    part / --fstype="ext4" --grow --size=1

    %packages
    @base
    @base-x
    @gnome-desktop
    @graphics
    @office
    @system-tools
    PackageKit-command-not-found
    gdm

    %end