Internet Explorer 7.0 Yenilikleri ve Kullanımı

Eyl 06, 2013
1.  Internet Explorer 7.0'ın yenilikleri nelerdir?
  • Yeni görünüm
  • Sekmeli Gezinti
  • Gelişmiş Çıktı Alma özelliği
  • Gelişmiş Güvenlik
  • Gelişmiş Arama özelliği
  • RSS Desteği
  • Yakınlaştırma (zoom) Özelliği

    2.   Internet Explorer 7.0'ın minimum sistem gereksinimleri nelerdir?

  • 233 Mhz. ve üzeri işlemci
  • 64Mb. bellek

    3.   Internet Explorer 7.0 kritik bir güncelleştirme midir?

  • Internet Explorer 7.0 Microsoft tarafından kritik bir güncelleme olarak sunulmuştur. Bunun nedeni görsel ve kullanım açısından çok sayıda yenilik barındırmasının yanında çok daha güvenli bir tarayıcı olmasıdır. ActiveX kontrolü, Phishing filtresi, vb. özellikler kişisel bilgilerin de güvende olmasını sağlar.

    4.   IE 6 daki File ( Dosya ) , Edit ( Düzenle) menülerini IE 7 de görebilir miyim ?

  • IE 7 nin değişen görünümünde varsayılan olarak bu menüleri barındıran Menü Çubuğu ( Menu bar) gözükmemektedir ama Tools  altındaki Menu Bar seçeneğini seçerek bu menülere ulaşabilirsiniz.

    5.   Sekmeli görünümün faydaları nelerdir?

  • Sekmeli görünüm sayesinde aynı anda açmış olduğunuz pek çok web sitesi, her biri ayrı IE pencerelerinde değil de tek pencere içindeki farklı sekmeler altında toplanacaktır. Bu sayede daha düzenli bir kullanım söz konusu olacaktır. Sayfalar arası geçişiniz de daha hızlı olacaktır. Bir sayfayı okurken, bir linke tıkladığınızda açılan sayfa bir sekmede açılırsa okuduğunuz metnin önüne çıkan ayrı bir pencerede açılması sırasındaki gibi okumanızı bölecek şekilde rahatsız edici olmaz, arka planda başka bir sekmede açılmış olur. Yeni bir sekme açmak için kısaca Ctrl + T tuşlarına beraberce basmanız yeterli olacaktır. Ayrıca sekmelerin üzerinde fareyi sürükle-bırak ( drag drop) şeklinde kullanırsanız sekmelerin yerlerini değiştirebilirsiniz. Yıldız resmine basarak erişebileceğiniz Favorites menüsü içinde de, klasörleriniz varsa; o klasör resminin yanındaki "ok" a tıklayarak, o klasör içindeki tüm sayfaları farklı sekmeler içinde açabilirsiniz.

    6.   Phishing filtresi nedir?

  • Phishing filtresi phishing saldırılarını engellemek için kullanılan güvenlik filtresidir. Phishing terimi İngilizce "phreaking" kelimesinden gelmektedir. "Phreak" kelimesi de İngilizce "phone" ve "freak" kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş argo bir kelimedir ve "telefonda işletmek" anlamına gelir. Benzer şekilde kişisel bilgilerin ele geçirilmesini amaçlayan saldırı biçimine phishing denilmektedir. Phishing kelimesi, ingilizce fishing (balık avlamak) kelimesinde olduğu gibi saldırı kurbanlarını avlamak anlamında da kullanılır. Sonuçta, amaç insanları başka sitelere yönlendirip kandırarak bilgilerini ele geçirmektir. Phishing filtresi ile ise, kullanıcı başka bir siteye yönlendirilip yönlendirilmediğini anlayabilmekte, yönlendirme varsa IE 7 kullanıcıyı uyarıp potansiyel saldırıların önüne geçmektedir.

    Örnek verecek yapı kredi bankasının web sayfası ile aynı görünüme sahip farklı bir web sayfası olan kensdale.nl, aslında başka bir adrese yönlendirme yöntemini kullanarak internet bankacılığı kullanıcılarını aldatan bir phishingden farklı bir şey değildir. Bunu yaparak kullanıcıları aldatmak isteyen birisi önce kullanıcıya resimdeki gibi bir e-posta gönderir.



    Eğer e-posta servis sağlayacınızın görüldüğü gibi bir uyarı sistemi yoksa (ya da var olan uyarma sistemi yetersiz ise) e-postadaki bağlantıya tıklayınca bankanın interaktif bankacılık şubesine gittiğinizi sanabilirsiniz. Ama bankanızın internet sayfası ile aynı görünüme sahip olmaktan başka hiçbir ortak yanı olmayan başka bir sayfaya yönlendirilmişsinizdir. Eğer ki buraya bankanızın interaktif sayfası olduğunu zannederek kullanıcı adı ve şifrenizi girerseniz, kötü niyetli kişiler bu kişisel bilgilerinizi öğrendikten sonra hesabınızdan para transferi dahil pek çok işlemi sizin haberiniz olmadan gerçekleştirebilir.



    Phishing filtresi kullanılarak bu aldanmanın önüne geçilebilir. Bu yüzden özellikle internet bankacılığı kullanıcıları phishing filtresini mutlaka kullanmalıdır.

    Phishing filtresinin kullanımı sitelerin açılmasını biraz daha yavaşlatarak performansı etkileyebilir. Bu durumlar için de http://support.microsoft.com/KB/928089 adresini incelemenizi tavsiye ediyoruz.

    7.   Phishing filtresi nasıl kullanılır?

  • Phishing filtresi, Internet Explorer 7.0'ın kurulumundan sonra ilk başlatıldığında çıkan ekranda aktif hale getirilebilir. Ayrıca Tools (Araçlar) -> Internet Options (İnternet Seçenekleri) -> Advanced (Gelişmiş) sekmesinden Phishing filtresiyle ilgili ayar yapılabilir.

        

    8.   IDN özelliği nedir?

  • IDN International Domain Name (Uluslararası Alan Adı) ifadesinin kısaltmasıdır.  IDN özelliği sayesinde alan adları (Örneğin; http://www.itu.edu.tr/) uluslararası isimler olabilecektir. ( Örneğin; http://www.itu.edu.tr/ ) Şu ana kadarki sistemde alan adları yalnızca İngiliz alfabesi karakterleri içerebiliyordu; ancak bu özellik uluslararası tüm dillerin alan adı olarak kullanılabilmesini sağlamaktadır. 

    Uluslararası karakterlerin kullanımı sadece etki alanı adı için olabilmektedir, en baştaki istemci adı kısmı için olamamaktadır. Yani; itu.edu.tr etki alanı altındaki www istemcisi olabildiği için http://www.itu.edu.tr/ olabilmektedir; ama bu etki alanı altında ituistemcisi diye bir kayıt bulunamadığı için ituistemcisi.itu.edu.tr gibi birşey söz konusu olamaz.

    Uluslararası Alan Adı uygulaması teknik altyapı tamamlandıktan sonra IDN özelliği sayesinde kullanılabilmektedir. IE 6.0'da bu özellik bulunmuyordu. IE 7.0'da ise kullanıcının seçimine bağlı olarak bu özellik açılıp kapatılabilir. 

    Uluslararası Alan Adı uygulaması İnternet sayfası adreslerinde sorunsuzca çalışırken, e-posta sistemlerinde henüz tam olarak desteklenememektedir. 

    Tools (Araçlar) -> Internet Options (İnternet Seçenekleri) -> Advanced (Gelişmiş) sekmesinde International bölümünde Send IDN server names (IDN sunucu isimlerini gönder) işaretleyerek ya da işareti kaldırarak IDN özelliği açıp kapatılabilir.



    IDN kullanımı sonrasında karakter kümesi çok genişlediği için, karakterler kullanıcı tarafından ayırt edilemeyebilir. Kullanıcı, görünen adreslerden başka adreslere yönlendirilip saldırılara maruz kalabilir. Bu nedenle IE 7.0 Phishing filtresinin açık olması tavsiye edilir. Durum aşağıdaki örnek üzerinden daha net anlaşılabilir.

    9.   RSS desteği nedir?

  • Internet Explorer 7.0, araç çubuğunda bir simgeyi aydınlatarak sitelerdeki RSS akışlarını otomatik olarak algılar. Simge tek bir kez tıklanarak önizleme yapılabilir ve içerik güncelleştirildikçe bilgilendirilmek üzere isteğe bağlı olarak sitenin RSS akışına abone olunabilir. Internet Explorer 7.0 ile RSS akışları doğrudan tarayıcıdan okunabilir, önemli konular taranabilir ve arama terimlerine ya da siteye özgü kategorilere göre filtre uygulanabilir. RSS hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

     10.  RSS nasıl kullanılır?

  • IE 7.0 ile RSS akışlarını izlemek için ilgili sayfaya gitmek yeterlidir. Örneğin: Sabah Gazetesi'nin RSS sayfasına girerek içerikleri kolayca görüntülenebilir.

    www.sabah.com.tr/rss sayfasına girdikten sonra, alt bölümde bulunan kategorilerden birine (XML simgesine) tıklanarak içeriği görüntülenebilir.

        

  • Sayfaya abone olmak istenirse sayfanın üst kısmında bulunan Subscribe to This Feed (Bu Akışa Abone Ol) tıklanır. Aşağıdaki pencere açılır. RSS akışı aboneliğinin ismi ve kaydedileceği kategori seçilir ve Subscribe (Abone Ol) tıklanır.

         

    11.   Yakınlaştırma (Zoom) özelliği nedir?

  • Internet Explorer 7.0'da yakınlaştırma özelliği ile sayfalara %10 ila %1000 arasında yakınlaştırma yapılabilmektedir.



    12. Internet Explorer 7.0'ı kurdum; ancak hiç bir ağ sayfasının çıktısını alamıyorum. Nasıl
          çıktı alabilirim?

  • Çıktı almak istenen sayfada üst kısımda bulunan yazıcı simgesine tıklanarak ilgili sayfanın çıktısı alınabilir ya da Alt + F tuş kombinasyonuna tıklanarak açılan File (Dosya) menüsünden Print (Yazdır)'ı tıklanarak yazıcı ile ilgili gelişmiş ayarlar yapılabilir. Bu işlemler, yazıcının düzgün çalışır durumda olduğu varsayılarak yapılmalıdır.

    13.  Daha önce kullandığım Internet Explorer'da sayfanın üst kısmında File (Dosya), Edit
          (Düzenle), View Görüntüle), Favorites ve Tools gibi seçenekler bulunuyordu. Internet
          Explorer 7.0'da bu seçenekleri bulamıyorum. Ne yapmalıyım?

  • Internet Explorer 7.0 önceki sürümlere göre ciddi anlamda görsel değişiklikler yaptı. Bu aşamada daha önce kullanılan tüm seçenekleri kısa yollarla ifade etme yoluna gitti. Daha önce yapılan tüm ayarlar ve işlemler IE 7.0 ile birlikte daha basit hale getirildi. Bu düzenlemelerden biri de sayfanın üst kısmındaki menü seçeneklerinin varsayılan olarak kapalı olması. Araç çubuğundan boş bir alana sağ tıklayarak Menu Bar (Menü Çubuğu) seçili hale getirilerek sabitlenebilir ya da Alt tuşuna tıklayarak File, Edit, View, Favorites ve Tools seçeneklerinin kısa süreli görülmesi sağlanabilir. Sayfa görüntülemede daha fazla alan tercih edenler için IE 7.0 Menü Çubuğu'nun kapalı olarak kullanılması tavsiye edilir.

    14. Geçici İnternet Dosyaları (Temporary Internet Files), Çerezler (Cookies), Geçmiş Bilgisi
          (History) verilerini nasıl silebilirim?

  • Internet Explorer'a ilişkin tüm veriler Tools (Araçlar) -> Delete Browsing History (Gezinti Geçmişini Sil) penceresinden silinebilir.

    15. Sayfadaki yazı stili, boyutu, vb. özellikleri değiştiremiyorum. Sayfa ayarlarını nereden
          yapabilirim?

  • Sayfa ayarları "Page"'in altında bulunur. "Page"e tıkladıktan sonra Text Size (Yazı Boyutu) ile sayfadaki yazı tipinin boyutu, Encoding (Kodlama) ile de sayfanın dil kodu değiştirilebilir.

    16. IE7'de FTP kullanımı açısından olan değişiklikler nelerdir?

  • IE 6 kurulu sistemlerde Başlat (Start) > Çalıştır (Run) kısmına ftp://ftp.itu.edu.tr/ yazarak ftp sitesini Windows Explorer içinden açarak çalışılabiliniyordu.. IE 7 ile birlikte aynı işlem yapıldığında Internet Explorer 7 açılır ve FTP sitesine erişilebilir çünkü IE 7 ile birlikte Windows Explorer içinden FTP erişimi Internet Explorer'a devredilmiştir. Fakat IE7'de açılan sayfayı isterseniz eski sistemde olduğu gibi Windows explorer içinden de görebilirsiniz. Bunun için Page (Sayfa) menüsü altındaki  Open FTP Site in Windows Explorer (FTP Sitesini Windows Gezgini ile Aç) seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Bu seçeneğin var olabilmesi için ise; Tools (Araçlar) altındaki Enable FTP folder view (outside of Internet Explorer) (FTP klasör görünümünü aktifleştir) seçeneğinin seçili olması gerekmektedir ve Enable FTP folder view (outside of Internet Explorer) (FTP klasör görünümünü aktifleştir) seçeneği varsayılan olarak seçili gelmektedir.

   17. "Read Mail Toolbar" özelliği ne işe yarar?

  • IE7 ile gelen özelliklerden biri de Read Mail (E-posta Oku) özelliğidir.  Tools (Araçlar) > Toolbars (Araç Çubukları) > Customize (Özelleştir) menüsü altından Read Mail (E-posta Oku)'i seçip Add (Ekle) tıklanır ve IE 7'de bu özellik de menüler arasında görünür hale gelir, varsayılan olarak bu işlem yapılmadan bu araç aktif olmamaktadır. Bu işlemin yapılmasından sonra Read Mail (E-posta Oku) tıklandığı anda bilgisayarınızdaki e-posta istemci programı çalıştırılıp mesajlarınızı okuyabilmeniz sağlanacaktır. Bu özellik IE7'de çalışıyorken birden mesajlarınızı okumaya geçmek isterseniz hızlıca geçiş yapabilmenizi sağlar.