KDE Uzak Masaüstü Bağlantısı (KRDC) ve KDE Masaüstü Paylaşımı (KRFB)

Eyl 06, 2013

Uzak masaüstü kullanımı, bir bilgisayardan başka bir bilgisayara bağlanabilmek ve o bilgisayar üzerinde işlem yapabilmektir. Bu özellikle işyerleri çalışanları için önem kazanan bir özelliktir. İşyeri bilgisayarına uzaktan bağlanarak işleri yürütebilmek kolaylık sağlar. Uzak masaüstü bağlantısıyla uzaktaki bir bilgisayar, başında oturuluyormuş gibi yönetilebilir ve istenilen işlem yapılabilir. KDE masaüstü ortamında uzak masaüstü bağlantısı için en yaygın kullanılan yazılımlar:

  • KRDC (KDE Remote Desktop Connection - KDE Uzak Masaüstü Bağlantısı)
  • KRFB (KDE Desktop Sharing - KDE Masaüstü Paylaşımı)

KRDC

KRDC, KDE Uzak Masaüstü Bağlantısı anlamına gelmektedir. KRDC, RDC (Remote Desktop Connection - Uzak Masaüstü Bağlantısı) ve VNC (Virtual Network Computing - Sanal Ağ İşlemesi) yazılımlarını destekler. Uzaktaki bir bilgisayara veya sunucuya erişim için bu program kullanılır. KRDC kullanımı şu şekildedir:

  1. Arama düğmesine veya System (Sistem)->Terminal Program (Terminal Programı) yolundan terminal ekranına krdc yazılarak veya Internet->Remote Desktop Connection (Uzak Masaüstü Bağlantısı)
    yolundan program çalıştırılır.






  2. Karşılaşılan arayüzde VNC ya da RDP bağlantılarından kullanılmak istenen seçilir.



  • Connect to a VNC  Remote Desktop (VNC Uzak Masaüstüne Bağlan) seçeneği seçilirse ve belirtilen yere bağlanılmak istenen VNC sunucunun IP adresi ve bağlanılan port yazılır.




  • Ardından gelen ekranda bağlantı sırasında kullanılmak istenen seçenekler seçilir ve OK (Tamam) düğmesine tıklandığında VNC sunucusuna bağlanılmış olur.



  • Connect to a Windows Remote Desktop (Windows Uzak Masaüstüne Bağlan) seçeneği seçilirse, şekilde belirtilen yere bağlanılmak istenen bilgisayarın IP adresi ve bağlanılacak port yazılır.



  • Ardından gelen ekranda bağlantı sırasında kullanılmak istenen seçenekler seçilir.



  • Gelen ekrana kullanıcı adı girilir.



  • Daha sonra gelen ekrana ise şifre girilir.



  • Uzak bağlantı tamamlanmış ve istenilen bilgisayara bağlantı kurulmuş olur.



  • KRDC ayarları degiştirilmek istendiğinde Settings (Ayarlar) -> Configure KRDC (KRDC'i Yapılandır) yolu izlenir ve buradan istenen değişiklikler yapılır.




KRFB

KRFB(KDE Remote Desktop Sharing), KDE Uzak Masaüstü Paylaşımı anlamına gelmektedir. Bu program ile bilgisayara uzaktan erişim için gerekli ayarlar yapılır. KRFB programının kullanımı şu şekildedir: 

  1. Arama düğmesine veya System(Sistem)->Terminal Program(Terminal Programı) yolundaki terminal ekranına krfb yazılarak veya Internet->Desktop Sharing(Masaüstü Paylaşımı) yolundan program çalıştırılır.






  2. Masaüstü paylaşımı için görülen iki seçenekten istenen biri seçilebilir.

  • New Personal Invitation (Yeni Kişisel Davet) seçeneği seçildikten sonra gelen ekranda IP adresi ve şifre olacaktır. Bu bilgiler bağlanmak istenen kişiye verildiğinde 1 saat içinde uzaktan erişim sağlayabilir.



  • New Email Invitation (Yeni E-posta Daveti) seçeneği seçildikten sonra gelen ilk ekranda Continue (Devam) seçilerek devam edilir. Ardından gelen ekranda ise uzaktan erişim için gerekli olan ip adresi ve şifre görülür. Belirtilen boşluğa bağlantı yapacak kişinin e-posta adresi yazılır ve gönderilir. E-posta gönderilebilmesi için bilgisayarda e-posta istemci programı yapılandırılmış olmalıdır.






  • KRFB ayarları değiştirilmek istendiğinde Configure (Yapılandır) seçeneği seçilir ve istenilen değişiklikler yapılır.