Linux'ta Çevirmeli Bağlantı Ayarları

Eyl 06, 2013

Linux'ta modem ile İnternet'e bağlanmak için çevirmeli ağ aracı olarak kppp kullanılır.

  1. Kppp programına Uygulama altından Başlat->İnternet->Kppp yolu izlenerek ulaşılabilir.

  2. Program açıldığında aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşılır. Burada ilk olarak modem ve hesap ayarları yapılmalıdır. Bunun için Yapılandır düğmesine tıklanarak ayar penceresine geçilebilir.

  3. Ayar penceresinde esas olarak kullanılan 3 bölüm vardır. Hesaplar sekmesi İnternet bağlantısı hesabının yapılacağı bölümdür. Aygıt ve Modem sekmeleri ise modemin ayarlarının yapıldığı bölümdür.

    Hesaplar sekmesinde sisteme yeni bir hesap eklemek için Yeni düğmesine tıklanır. Daha önce eklenmiş bir hesap var ise hesabı açıp Düzenle düğmesine tıklanabilir.

  4. Programda hesap bilgilerinin nasıl girileceği sorulmaktadır. Burada Elle Ayarlama seçildiğinde aşağıdaki ekran çıkacaktır.

    Bu pencerede Bağlantı adı bölümüne bağlantı için herhangi bir isim girilebilir. İnternet'e bağlanmak için kullanılacak telefon numaraları Ekle tuşuna tıklanarak eklenir. Bu pencerede yer alan Kimlik Denetimi bölümü, servis sağlayıcısının parola onaylama şeklini belirtmektedir. Burası genellikle PAP/CHAP olarak kullanılır. Ancak bazı servis sağlayıcılarda farklı olabilir.
    Bu bilgiler girildikten sonra Tamam düğmesine tıklanarak hesap ayarları tamamlanır.

  5. Modemi ayarlamak için aygıt sekmesine geçilmelidir. Bu sekmede yer alan Modem Aygıtı seçeneği, eğer modem sürücüleri yüklenerek tanıtılan bir modem ise /dev/modem seçeneği seçilmelidir. Linux tarafından desteklenen bir modem ise, modemin bağlı olduğu iletişim portu seçilmelidir.

  6. Modem seçildikten sonra Modem sekmesinde yer alan Modem Sorgula düğmesi ile modemin çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Program önce sorgulamayı yapar daha sonra bir rapor penceresi gösterir.

  7. Bütün ayarlar yapıldıktan sonra Tamam diyerek ayar pencereleri kapatılır. Ana pencerede girilen hesap gözükmektedir. Kullanıcı adı ve Parola bölümüne servis sağlayıcısından alınan kullanıcı adı ve şifre girilip Bağlan tıklandığında İnternet bağlantısı gerçekleşmiş olur.