Linux'tan Windows İstemcilere Grafik Çıktısının Yönlendirilmesi

Eyl 06, 2013

Linux makinalardan Linux ve Windows makinalara grafik çıktısının yönlendirilmesi SSH servisinin yeteneklerinden biri olan X11Forwarding ile sağlanmaktadır. Öncelikle iletimin sağlanabilmesi için SSH servisi veren Linux bilgisayar üzerinde bu desteğin açılması gerekmektedir. Bu desteğin çalışması için SSH servisinin yapılandırma dosyasında X11Forwarding parametresinin değeri yes olmalıdır ve istemci bilgisayarlarda X servisini karşılayacak bir program veya direk X servisi çalışıyor olmalıdır. Windows istemcilerde X servisini kabul edebilen Xming adlı ücretsiz bir yazılım kullanılabilir. Xming programının kurulumu ve kullanımı için Linux Grafik Çıktısının Nasıl Windows Ortamına Yönlendirebilirim? adlı makaleyi inceleyebilirsiniz.

Aynı zamanda Windows makinalarda da SSH bağlantısı sağlayacak olan SSH Secure Shell veya PuTTY programları kurulu olmalı ve X11 için tunneling (tünelleme) desteği açık olmalıdır. SSH Secure Shell ve PuTTY programları için gerekli yapılandırmaları yapmak için İlgili Makaleler bölümünde bulunan dokümanları inceleyebilirsiniz.

Bu yapılandırmalarla ilk defa sisteme sisteme bağlanacak kullanıcı için yeni bir Xauthority dosyası yaratılır. Bu yapılandırmalarla birlikte X11Forwarding desteğinin verildiği Linux makinalara bağlanılıp grafik arabirime sahip bir program çağırıldığında istemci üzerinde grafik çıktı görüntülenecektir.

Örneğin; bu desteğin X11Forwarding desteğinin verildiği hyperion.labs.itu.edu.tr sunucuna yukarıdaki yapılandırmalar ile birlikte SSH oturumu açılıp grafik arabirime sahip bir program Windows istemci üzerinde çağırıldığında programın arabirimi istemciye gönderilir.