Login (Oturum Açma) Kontrolleri

Eyl 06, 2013
  • Login (OturumAç)




    Standart kullanıcı adı ve parola ile giriş yapmayı sağlayan bir kontroldür. Username (Kullanıcı Adı) ve Password (Şifre) girilip Enter (Giriş) düğmesine tıklandığında bilgiler doğru ise kullanıcıya giriş bileti sağlanır, yanlış ise hata kullanıcıya gösterilir. Giriş başarıyla yapıldıktan sonra varsayılan olarak kullanıcının yönleneceği sayfa DestinationPagePostbackUrl (HedefSayfaLinki) özelliği ile belirlenir. Kontrolün bir diğer önemli özelliği de Remember me next time (Beni Hatırla) kutucuğudur. Bu kutucuk işaretlenirse kullanıcının bilgisayarına bir çerez atılır ve kullanıcı aynı bilgisayardan siteye tekrar erişmek istediğinde kullanıcı adı ve şifre bu çerezden okunur. Bu özellik kaldırılmak istendiğinde RememberMeSet (BeniHatırlaAyarı) özelliği false (yanlış)yapılmalıdır.


  • LoginView (OturumAçmaGörünümü)




    Bu kontrol siteye giren kullanıcının kayıtlı veya anonim olması durumunda kullanıcıya farklı içerikler sunar. Kontrol AnonymousTemplate (YaygınKalıp) veLoggedInTemplate (OturumAçmaKalıbı) şeklinde iki şablon içerir. Kullanıcının kayıtlı veya anonim olması durumuna göre ilgili şablon gönderilir. KontrolRoleGroups (RolGrupları) şablonu ile farklı rol gruplarına göre farklı görünümlere bürünebilir.


  • PasswordRecovery (ŞifreYenileme)




    PasswordRecovery kullanıcı şifresini yenileyip yeni şifreyi kullanıcıya e-posta olarak gönderen kontroldür. E-posta’nın gönderilebilmesi için kullanıcılar güvenlik sorusu aşamasından geçer. Ayrıca bu kontrolün kullanılabilmesi için web.config dosyasından gerekli SMTP ayarları yapılmalı ve asp tanımında kontrole e-posta ayarı eklenmelidir.


  • LoginStatus (OturumAçmaDurumu)




    Kullanıcılara oturumu kapalıyken açma, açıkken kapama olanağı sağlayan kontroldür. LogoutPageUrl (OturumKapamaLinki) özelliğiyle kullanıcının oturum kapattıktan sonra yönlendirileceği sayfa belirlenebilir. 


  • LoginName (OturumAçmaAdı)




    Oturum açan kullanıcının adını görüntüleyebilmesi için kullanılır. 


  • CreateUserWizard (KullanıcıYaratmaSihirbazı)




    Yeni kullanıcı oluşturmak için kullanılan kontroldür. Şifrenin hangi standartlarda olacağı web.config dosyasında membership provider (üyelik sağlayıcı) ayarlarında belirlenebilir. Kullanıcı eklenditen sonra yapılmak istenen bir işlem varsa CreateUserWizard1_CreatedUser olayı altında yapılabilir.


  • ChangePassword (ŞifreDeğiştirme)
  • Bu kontrol kullanıcıların parolasını değiştirmesi için kullanılır. Eğer parola sorunsuz değiştirildiyse işlemin başarıyla gerçekleştiğine dair bir uyarı görülür. Kullanıcının parola değiştirdikten sonta yönleneceği sayfa SuccessPageUrl (BaşarılıSayfaLinki) özelliğiyle belirlenir.

Üyelik Sistemi

Üyelik sistemi ile bir Web uygulamasına giriş yapacak olan kişilere verilecek roller ve izinler belirlenir. Bu işlemler adım adım aşağıdaki gibi yapılır:

  1. Microsoft Visual Studio’da File (Dosya)->New (Yeni)->WebSite (Web Sitesi) yolu ile yeni bir Web uygulaması açılır ve projeye iki yeni klasör eklenir. 




  2. WebSite (Web Sitesi)->ASP.Net Configuration (ASP.NET Yapılandırması) yolu izlenir.




  3. Gelen pencerede Asp.Net Web Site Administration Tool (Asp.Net Web Sitesi Yönetim Aracı) açılacaktır. Buradan Security (Güvenlik) seçilir.




  4. Gelen pencerede Use the security Setup Wizard to configure security step by step (Güvenlik Kurulum Sihirbazı'nı kullanarak güvenli kurulum ayarlarını yapılandır) seçilir.




  5. Next (Sonraki) tıklanarak sıradaki adıma geçilir.




  6. Gelen pencerede From The Internet (İnternet'ten) seçilir ve Next (Sonraki) tıklanır.




  7. Gelen pencerede Next (Sonraki) seçilerek sonraki adıma geçilir.




  8. Gelen pencerede Enable roles for this Web site (Bu site için görevlere olanak sağla) seçeneği seçilerek Next (Sonraki) ile sonraki adıma geçilir.




  9. Gelen pencerede uygulamada kullanılacak roller belirlenir. Bu örnekte Yönetici ve Genel Kullanıcı olmak üzere iki rol oluşturulmuştur.




  10. Sıradaki pencerede Admin kullanıcıları belirlenir. Admin kullanıcılarının bilgileri girildikten sonra Create User (Kullanıcı Oluştur) düğmesine basılır.




  11. Eklenen hesabın başarılı bir şekilde eklendiğini gösteren pencerede Continue (Devam) seçilerek devam edilir.




  12. Bu pencerede hangi kullanıcıya hangi alanlara girmesi için izin verilen alan görülür. Örneğin; Genel Kullanıcı’nın Yönetici klasörüne girmesini engellemek için;




  13. Rol atama ve yetkilendirme işlemleri bitmiştir. Uygulamaya eklenecek Oturum Açma kontrolleri ile düzenlenen arayüzde bu yetkiler kullanılabilir.