Meta Data Servisleri (Meta Data Services)

Eyl 06, 2013




"Meta data", verinin yapısı ve türü hakkındaki veridir. "Meta Data Services" grubundaki bileşenler sayesinde verilerin meta verileri üzerinde yönetim işlemlerinin yapılması sağlanır. Kurulum bilgi sistemleri ile veya verinin verisiyle (meta data) işlem yapan uygulamalar ile bütünleşik bir yapısı vardır.

Bütünleşik bilgi sistemlerine araç ekleme veya verinin verisi (meta data) ile geliştirilen uygulamaları depolama, veya tekrar tekrar kullanılan modelleri depolama ve yönetme işlemlerini gerçekleştirebilmek için Meta Data Servisleri bileşenleri kullanılabilir.

Metadata'nın Elde Edilmesi

Bir uygulama yazarak, sistem tablolarından "metadata" elde edilebilir. Bunun için sistem saklı yordamları, sistem fonksiyonlarını, veya sistem onyalanmış bilgi şeması görünümleri kullanır. Bir sistem tablosu diğer veritabanı tabloları gibi sorgulanabilir. Sorgulanan sistem tablosunun betiği yazılamaz; çünkü eğer bir sistem tablosu gelecek versiyonlarda değiştirilirse yapılan betik (script) başarısızlığa uğrayabilir.

Uyarı: Kullanıcılar sistem tablolarını doğrudan değiştiremezler. Bir sistem tablosunu değiştirme, SQL Server'ın sistem başarısızlıklarını düzeltmesini imkansız hale getirebilir.