Samba ve NFS ile Dosya Paylaşımı

Eyl 06, 2013

Samba ile Dosya Paylaşımı

Windows istemcilerin bulunduğu bir ağda dosya ve yazıcı paylaşma amaçlı Windows sunucuları kullanmak doğal görünse de bu amaç için Samba' yı kullanmanın da yararlı sebepleri vardır.

  •  Samba Unix işletim sistemleri üzerinde çalışan güvenilir bir yazılımdır.
  •  Samba aşırı yüklenme durumunda Windows sunuculara göre daha iyi performans gösterir.
  •  Samba ile bir ya da birden fazla dizin paylaşılabilir.
  •  Ağda bulunan Windows istemciler için yüklenmiş yazıcılar samba üzerinden de paylaşılabilir.
  •  İstemcilere ağda bulunan paylaşım dosyalarını bulabilmeleri için ağı tarama imkanı sağlar.
  •  Windows etki alanındaki kullanıcılar için kimlik denetimi yaparak paylaşımlara erişim sağlar.
  •  WINS sunucusu olarak kullanılabilir ya da WINS ile isim çözümleme desteği sağlayabilir.

Paylaşımlara Erişim

  • Linux istemciler samba paylaşımlarına erişim için mount (bağla) komutunu kullanarak paylaşımları kendi makinelerine bağlayabilirler. Mount komutunun samba paylaşımlarına erişim için örnek kullanımı aşağıdaki gibidir.

    mount –t cifs –o username=kullanıcı_adı //sunucu/paylaşılacak_klasör  /mp

Bu komutun yürütülmesinin ardından samba sunucusu ilgili kullanıcı hesabının, eğer varsa şifresini isteyecek ve kimlik doğrulama adımını geçtikten sonra paylaşım yerel dosya sistemine dahil edilecektir.
Burada sunucu ismi mount (bağla) komutuyla bağlanılan paylaşım klasörünün bulunduğu sunucunun ismidir, mp (mount point) kısaltması bağlanma noktasıdır ve username (kullanıcı ismi) parametresi bağlanılacak paylaşıma hangi kullanıcı tarafından erişileceğini bildirir. ls komutu ile bağlanılan paylaşım içindeki dosyalar görüntülenebilir.

  • Linux istemciler samba paylaşımlarına aşağıdaki komutuları kullanarak da erişebilirler.

    smbclient  //sunucu/paylasımdaki_klasör –U kullanıcı_ismi



  • Windows istemcilerden samba paylaşımlarına, Start (Başlat) menüsünden Run (Çalıştır) penceresi açıldıktan sonra aşağıdaki komutlar yazılarak erişim sağlanabilir.  

     \\sunucunun_IP_adresi\bağlanılacak_klasör yada sadece \\sunucunun_IP _adresi

NFS ile Dosya Paylaşımı

NFS servisi UNIX işletim sistemleri arasında dosya paylaşımı yapmak için kullanılan bir servistir. NFS (Network File System) protokolü, bilgisayar ağları üzerinden paylaşıma açılan dosyalara erişim için tasarlanmıştır. NFS protokolü farklı sistem mimarileri, farklı işletim sistemleri ve ağ yapılarında çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede bir UNIX işletim sistemi, başka bir UNIX işletim sistemi ile NFS servisi üzerinden dosya paylaşımı gerçekleştirebilmektedir.
 
Bir NFS sunucusundaki bir paylaşım dizininin, Unix işletim sistemine sahip bir istemciye bağlanması için mount(bağla) komutu kullanılır. Bu işlem için aşağıdaki komut çalıştırılır.

mount -t nfs [-o seçenekler] sunucu:paylaşım  yerel_dizin

Burada sunucu için sunucunun ip adresi, paylaşım için sunucudaki paylaşım, yerel dizin için ise istemci bilgisayardaki bağlayanılacak dizin yazılır.