SQL Server 2000 Tanıtımı

Eyl 06, 2013

Elde edilen verilerin katlanarak artışı, bu artışı yönetebilecek ve üzerinde etkin analizler yapabilecek sistemlere olan ihtiyacı her geçen gün daha da ön plana çıkarıyor. Aynı zamanda bilginin farklı ortamlardan erişilebilirliği ve güvenilirliği de hiç olmadığı kadar kritik. Sürekli artan büyük boyuttaki verilerin bir sistem içinde düzenlenmesi, verinin anlam kazanabilmesi için bir zorunluluk durumunda. İlişkisel veritabanlarında bu zorunluluk, tanımlanan ilişkiler sayesinde ilgili bilgileri gruplandırarak ve uygun kurallara göre ekleme, güncelleme, silme yaparak karşılanır. Günümüz veritabanı yönetim sistemlerinin en kritik özellikleri olan büyük boyutlu ölçeklenebilirlik ve tutarlılık bu sayede sağlanır. Kısaca ilişkisel veritabanları, günümüz veritabanı ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kabul görmüş bir standarttır. SQL Server 2000, Microsoft'un 1995'te Sybase firmasından satın alarak geliştirdiği ilişkisel veritabanı yönetim sisteminin (İVTYS / RDBMS: Relational Database Management System) son sürümü ve .NET sunucuları ailesinin en önemli bileşenidir.

SQL Server 2000 Sürümleri:

SQL Server 2000 farklı ihtiyaçları karşılamak üzere farklı sürümlerde piyasaya sunulmuştur. Bunlar:

  1. SQL Server 2000 Enterprise Edition: SQL Server 2000'in bütün özelliklerini sunan sürümüdür.Gelişmiş yedekleme özellikleri sayesinde sürekli hizmet vermek için tasarlanmıştır. Büyük projelerde verinin sürekliliğini ve güvenliğini sağlamak için bu sürüm tercih edilir.
  2. SQL Server 2000 Standard Edition: Bu sürüm küçük ya da şube içi projeler için uygundur. Gelişmiş yedekleme hizmetlerinden (seyir kayıt bilgilerinin taşınması gibi) yoksundur.
  3. SQL Server 2000 Personal Edition: Bu sürüm Enterprise ya da Standart sürümleriyle beraber gelir ve ayrıca satılmaz. Standart sürümün hemen hemen tüm özelliklerini sunar; fakat lisanslama aynı anda 5 kullanıcıya bağlantı sağlamak üzere düzenlenmiştir. Bu da ölçeklenebilirliği oldukça kısıtlar. Yerel programlar için, temel veritabanı ve grafik arabirimle yönetim ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılabilir. 
  4. Developer Edition: Yazılım geliştiriciler için tasarlanmış sürümdür. Enterprise sürümünün sunduğu tüm özellikleri sunar; fakat lisanslama modeli sebebiyle dağıtım aşamasında kullanılamaz. Sadece geliştirme ve test aşamalarında kullanılabilir. Bu da geliştiricileri fiyat konusunda sıkıntıya girmeden Enterprise sürümünün tüm özelliklerinden faydalanma şansı verir.
  5. SQL Server 2000 Desktop Engine: Herhangi bir grafik arayüze sahip olmamasına karşın sunduğu SQL Server 2000 veritabanı motoru (engine) ve bu sayede sağladığı ölçeklenebilir ve güvenli veri iletimi sayesinde programların dağıtım aşamasında kullanılmaktadır.
  6. SQL Server 2000 Windows CE Edition: Bu sürüm ise Windows CE işletim sistemi kullanan küçük bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlanmış ve SQL Server 2000'in ölçeklenebilirliğinin hangi boyutlara vardığını gösteren önemli bir örnektir. Bu sürüm SQL Server 2000'in temel bileşenlerini ve diğer sürümlerle büyük benzerlikleri sunar. Bu benzerlikler sayesinde diğer sürümlerde uygulama geliştiren kişi, SQL CE'ye kolayca uyum sağlayabilir. SQL CE sunduğu eşitleme özellikleriyle ana sunucu üzerinden kendi verilerini sürekli güncel tutabilir. Bu da saha elemanlarının işlevselliklerini önemli ölçüde arttırır.