SQL Server 2005 Kurulumu

Eyl 06, 2013
SQL Server 2005 bir veritabanı sunucu yazılımıdır. Veritabanı sunucu yazılımları ise veritabanlarının oluşturulması ve yönetilmesi için oluşturulmuş programlardır. SQL Server kurulum CD'si veya DVD'si ile istendiği gibi istemci ya da sunucu olarak kurulum yapılabilir. Her veritabanı sunucu programında olduğu gibi SQL Server 2005 sürümü de bilgisayarda daha önceden bazı yazılım veya servislerin yüklü olmasını zorunlu kılmaktadır. Kurulumdan önce en sık yapılan hata IIS servisinin yüklü olmamasıdır. IIS yüklü değilse kuruluma başlamadan önce warning (uyarı) mesajları ekrana gelecektir. Ayrıca bilgisayarda Internet Explorer’ın 6.0 veya üzeri bir versiyonu ve Windows Installer 3.1 (Windows Yükleme Aracı) programları yüklenmiş olmalıdır. Windows Installer, Microsoft yazılımlarını daha kolay ve çok seçenekli bir hale getirmeye yarayan programdır, yüklü değilse DVD'nin tools (araçlar) klasöründen yüklenebilir.

SQL Server kurulumuna geçmeden önce IIS kurulumu ile başlanacaktır:

IIS Kurulumu
  1. Start (Başlat) -> Control panel (Denetim Masası) -> Add and Remove Programs (Program Ekle Kaldır)  yolu izlenerek Add/Remove Windows Components (Windows Bileşenlerini Ekle Kaldır) seçilir.

     

  2. Bilgisayara XP CD'si takıldıktan sonra seçeneklerden Internet Information Services (İnternet Hizmet Servisi) seçildikten sonra Next (İleri ) tıklanır.



SQL Server Kurulumu

  1. IIS yüklendikten sonra SQL Server kurulumuna geçilebilir. Kurulum için Setup (Kur) çalıştırılabilir dosyasına tıklandığında yada DVD üzerinden kurulumu başlatıldığında ekrana lisans sözleşmesi ekranı gelecektir. Lisans sözleşmesini okuduktan sonra belirtilen yer işaretlenir ve aktif olan Next (İleri) tıklanır.



  2. Açılan pencerede Install (Yükle) tıklanır.

     

  3.  Açılan pencerede gerekli olan bileşenlerin bilgisayarda olup olmadığı denetlenmektedir.

     

  4. Denetleme tamamlandığında Next (İleri) tıklanır.
  5.  

  6. Açılan pencerede Installation Wizard (Yükleme Sihirbazı) gelir. Next (İleri) tıklanır.
  7.  

  8. Bilgisayar kullanıcıya yükleme sırasında çıkabilecek olası sorunları gösteren bir liste sunar. Next(İleri) tıklanır ve kurulum başlar.
  9.  

     

  10. Yükleme tamamlandıktan sonra ekrana isim ve kurum adı girilmesini isteyen bir ekran gelir.İsimler yazıldıktan sonra Next(İleri) tıklanır.
  11.  

  12. Yüklenmek istenen bileşenlerin bulunduğu bir ekran görüntülenir. Advanced (Gelişmiş) seçeneğinden daha detaylı seçim yapılabilir. Kullanıcı için uygun olanlar seçildikten sonra Next (İleri) tıklanır.


  13. Karşılaşılan olası bir Error (Hata) durumunda Microsoft'un bilgilendirilip bilgilendirilmeyeceği seçilir ve Next(İleri) tıklanır.

  14. Install (Yükle) tıklandıktan sonra kurulum başlayacaktır.
  15.  

  16. Pencerede görünenlerin tamamı kurulduktan sonra Next (İleri) tıklanır.
  17.  

  18. Görüntülenen ekranda Finish (Bitir) tıklandığında yükleme sihirbazı ile kurulum tamamlanmış olur.

  19.