SQL Server 2012 Yenilikleri

Eyl 06, 2013
  • Sequence (Sıra) 

    Microsoft SQL Server 2008 ile bir tabloda otomatik artan bir sayı içeren sütun oluşturmak için Identity Column (Kimlik Sütunu) kullanılıyordu. Identity Column ile her bir tablo yalnızca kendi içinde otomatik artan bir değer alıyordu. Sequence nesnesi ise farklı ana özelliklere sahip ürünlere ait tasarlanan farklı tabloların tek bir yerden artan değerle yapılması ihtiyacını karşılar. Sequence’ın Identity Column’dan üstün diğer özelliği de en büyük değerlerini, yani kaçtan başlayacağını ve kaça kadar devam edeceğini belirleme imkanı sağlamasıdır. İhtiyaca göre değer en büyük değere ulaştığında Cycle (Dönüş) ile baştan başlaması şeklinde ayarlanabilir.

  • Column Store Indeks (Sütun Saklama Dizini)

    SQL Server veri tabanına girdiğimiz bilgiler içerik sayfalarında satır satır tutulmaktaydı. Column Store Indeks özelliği ile içerik sayfalarındaki veriler satır satır değil kolon kolon tutulur. Bu sayede, sadece istenen kolona ait verilerin tek seferde daha hızlı ve kolay okunması amaçlanmıştır.

    Genel olarak bir tablo üzerinde Column Store Indeks oluşturmak için aşağıdaki kod bloğu kullanılır.

    CREATE NONCLUSTERED COLUMNSTORE INDEX  <ColumnStore_Index_Name>
    ON <Table_Name>(<Column1>,<Column2>,. <Column N>)


    Kod incelendiğinde Column Store Indeks oluşturma işlemine CREATE NONCLUSTERED COLUMNSTORE INDEX komutu ile başlandığı görülmektedir. Column Store Indeksler, Nonclustered Indeks (Kümelenmemiş Dizin)'lerin özel bir halidir. Nonclustered Indeks oluşturma işleminde olduğu gibi indekse bir isim verilip ON ifadesi ile indeksi oluşturulmak istenen tablonun adı yazılır. Son olarak indekste bulunması istenen kolonlar aralarına virgül koyularak yazılır.

  • File Table (Dosya Dizini)

    Windows üzerinde depoladığımız dosyaların SQL Server’da da depolanmasını ve yönetilmesini sağlayan bir özelliktir. SQL Server 2008’te bu işlemin yapılması için FILESTREAM (Dosya Akışı) kullanılıyordu. FILESTREAM, Word belgeleri, resimler, ses dosyaları gibi yapısal olmayan verilerin SQL Server’da tutulmasını ve yönetilmesini sağlayan bir özellktir. File Table ile bu tarz BIOB (Binary Large Object - İkili Büyük Nesne) verilerin de SQL Server’da tutulup üzerinde işlem yapılaması sağlanır.

  • IFF Fonksiyonu

    SQL Server’ın getirdiği bir başka yenilik de IFF fonksiyonudur. Fonksiyon üç parametre alır. İlk parametre karşılaştırma işlemidir. Bu karşılaştırmanın sonucu doğru dönerse ikinci parametre, yanlış dönerse üçüncü parametre seçilir. Örnek olarak kodun kullanımı aşağıdaki şekildedir.

    IIF (Gender='M','Bay','Bayan') GenderDesc,

    IFF Fonksiyonu kullanılarak Gender (Cinsiyet) değer kontrol edilip bu değer M’ye eşitse Bay, eşit değilse Bayan değerleri döndürülmektedir.

  • Otomatik Veri Yedekleme

    SQL Server’da veri kaybını en az seviyeye indirmek ve kaybolan verilere tekrar ulaşabilmek için veritabanlarının yedeklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. SQL Server 2012 ile Management Studio üzerinden restore işlemi yaparken kullanılan ara yüzde de yenilikler yapılmıştır. Restore sayfası açıldığında yedekler otomatik olarak seçilmiş geliyor. Her restore işleminde bunları elle seçiyor olmaktan kaynaklanan zaman kaybı önlenmiş olur.