Tablolar

Eyl 06, 2013

Tablolarda, oluşturulan veritabanı içindeki bilgiler tutulur. Enterprise Manager'ın sağ tarafına dikkat edildiğinde önceden oluşturulmuş tablolar görülür. Veritabanı içinde iki tane tablo oluşturulsun. Tablo oluşturmak için, veritabanı nesnelerinden olan Table (Tablo) üzerinde sağ tıklanarak New Table (Yeni Tablo) seçeneği seçilir. 



Tablo tasarlarken kolon isimlerini vererek kolonlar oluşturulur. Oluşturulan kolonun, kullanım amacına göre tipi belirlenir. Yine kullanım hedefine yönelik boş olup olmamasına izin verme durumu (NULL değer alıp almama) tablo tasarımında belirlenir.

Birinci tabloda kişinin adını ve soyadını tutan char (karakter) tipinde alanlar olsun. Bunun yanında herbir kişiyi temsil edecek, o kişiye ait özel bir sayı olan KisiId'si int (tamsayı) tipinde belirlensin. "Allow Nulls" seçeneğinin işaretini kaldırarak bu alanın boş bırakılması engellenebilir. 

Yukarıdaki menüden anahtar simgesine tıklanarak, sadece kayıt edilen kişiye özgü olacak olan KisiId kolonu anahtar alan(primary key) olarak atansın. Tablonun ismiKisi olarak belirlenerek kayıt edilsin.

İkinci tabloda kişiye ait adres ve telefon bilgileri tutulsun. Bunun yanında girilen adres ve telefon bilgilerinin hangi kişiye ait olduğunu tespit etmek için KisiId isimli bir kolon belirlensin. Bir tablodaki anahtar alan başka bir tabloda kullanıldığı zaman yabancıl anahtar (foreign key) ismini almaktadır. Bu sayede aynı bilgi birden fazla tabloda tutulmamış olur. Tablonun ismi Irtibat olarak verilerek kayıt edilsin. 

Böylece kişi bilgileri tutulabilecek, Kisi ve kişiye ait adres bilgilerinin tutulabileceği irtibat tabloları oluşturulmuş oldu.

Tablo adı üzerine gelerek farenin sağ tuşuna tıklanıp, Return All Rows (Tüm Satırları Göster) tıklandığında tabloya veri girilmesi için veya mevcut verilerin görülmesi için bir ekran açılacaktır. Buradan veriler kontrol edilebilir. (Return Top seçeneğinde bize tablodaki verilerden ilk kaçının listeleneceği sorulduktan sonra, belirlenen değere göre tablodaki veriler listelenir.)

Design Table (Tablo Tasarlama) tıklanarak, tablo tasarımında istenen düzeltme, silme veya ekleme işlemleri gerçekleştirilebilir.