Search Federation (Arama Birliği)

Eyl 07, 2013
Yeni bir özellik olan Search Federation(Arama Birliği) Windows 7'de kütüphanelerde yapılan aramaların İnternet ortamında da yapılmasına olanak sağlar. Herhangi bir tarayıcıya ihtiyaç olmadan yapılan işlem arama yapılacak İnternet sitesinin Search Connector(Arama Bağlayıcısı)'nı gerektirir. Search Connector'lar İnternetten bulunabileceği gibi gerekli xml kodları girilerek de oluşturulabilir. Burada önemli olan kişisel sayfaların da Search Connector'larının oluşturulabileceğidir. Bunun yapılabilmesi için Search Connector oluşturulacak adrese URL ile erişilmeli ve sonuçları RSS ve ya Atom ile vermelidir.
  • Search Connector oluşturmak için;
  1. Notepad kullanılarak gerekli kodlar girilir. Aşağıda  “bidb.itu.edu.tr” için gerekli kodlar verilmiştir.
    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <OpenSearchDescription xmlns="http://a9.com/-/spec/opensearch/1.1/" xmlns:ms-ose="http://schemas.microsoft.com/opensearchext/2009/"> <ShortName>bidb.itu.edu.tr</ShortName> <Description>ITU BIDB via Windows 7 Federated Search</Description> <Url type="application/rss+xml" template="http://api.bing.com/rss.aspx?source=web&amp;query={searchTerms} site:bidb.itu.edu.tr&amp;web.count=50"/>
    <Url type="text/html" template="http://www.bing.com/search?q={searchTerms}+site:bidb.itu.edu.tr"/> </OpenSearchDescription>

  2. Kodlar tamamlandıktan sonra  File (Dosya) -> Save As( Farklı  Kaydet)  tıklanır.



  3. Açılan pencerede  File Name (Dosya  Adı) bölümüne .osdx uzantısı eklenmeli ve Encoding (Şifreleme) seçeneklerinden UTF-8 seçilmelidir.



  4. Save (Kaydet) seçeneği tıklandıktan sonra istenilen Search Connector oluşur.
  • Oluşturulan Search Connector'ı kullanmak için;
  1. .osdx uzantılı dosyanın üzerine çift tıklanır. Açılan uyarı penceresinde  Add (Ekle) seçeneği seçilir. Bu uyarı ekranı ile sadece ilk kullanımda karşılaşılır.



  2. Açılan pencerede sağ üst köşeden istenilen arama gerçekleştirilebilir.



  3. Liste şeklinde ki sonuçlara çift tıklandığında varsayılan İnternet tarayıcısında hedef adrese gidilir.

Aşağıdaki kodlarda "Sağlayıcının Adı", "Sağlayıcı için açıklama" ve "Arama yapılacak geçerli RSS adresi" olarak verilmiş alanlara gerekli bilgiler girilerek istenilen  Search Connector oluşturulabilir.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<OpenSearchDescription xmlns="http://a9.com/-/spec/opensearch/1.1/" xmlns:ms-ose="http://schemas.microsoft.com/opensearchext/2009/">
<ShortName>Sağlayıcının Adı</ShortName>
<Description>Sağlayıcı için  açıklama</Description>
<Url type="application/rss+xml" template="Arama yapılacak geçerli RSS adresi”/>
<Url type="text/html" template="Arama yapılacak geçerli RSS adresi"/></OpenSearchDescription>

En az bir  defa kullanılan Search Connectorlar bilgisayarın Kütüphaneler(Libraries)ine eklenir.

  • Arama birliği özelliğini Start(Başlat) menüsünden kullanmak için
  1. Start(Başlat)’a tıklanıp arama kutucuğuna  aranılacak kelime yazılır. Kullanılmak istenilen Search Connector daha önce kullanılmış ise Kütüphane olarak listede gözükür.

      

  2. Search Connector'ın üzerine tıklandığında açılan pencerede istenilen arama gerçekleştirilebilir.